Ide kánya, vargánya!

 2011.01.02. 13:06

 

Ide kánya, vargánya!
Merre is tart Kőbánya?
 
Boldog új évet minden kedves kőbányainak!
Most jelentkezem újra, és ígérem, ameddig lehetőségem lesz jelentkezni, azt újra és újra megteszem a régi elszántsággal és szókimondással, mindenkiről és mindenről ha „kiérdemelik” !
Szerintem, mindenkinek nyilvánosan kellene véleményt mondania a közérdekű dolgokról, így segítve a városvezetést és orientálni is Őket ez által, illetve rávilágítani és felelősségre vonni a hibák elkövetőit és azok vezetőit. Ameddig ez nem jön össze, megpróbálom ezt az űrt betölteni, a magam szerény eszközeivel az általam fontosnak, vagy érdeklődésre számot tartónak ítélt dolgok leírásával.
Nézzük, mik is voltak az u.n. „húzós” ügyek az Új Kőbánya eddigi életében?
Mint azt örömmel írásban is közöltem, elkezdődött a reptetés Kőbányán, és Fecske úr már el is szállt.
No de van itt néhány igen komoly kérdés: Hogyan és milyen feltételekkel távozott a vezérigazgató úr?  Milyen formában számoltatták el, és ennek mi lett az eredménye? Történtek-e feljelentések a vagyonkezelő működésével, működtetésével, irányításával, ellenőrzésével és felügyeletével kapcsolatosan?
Apropó!  Megnézve a vagyonkezelő új felügyelő bizottságának tiszteletdíjait, meglepetéssel tapasztalhattam, hogy a „takarékos” gazdálkodás keretében azok 50%-al emelkedtek az előző évadhoz képest !!!                                                    
Szívesen megérdeklődném az ezen összegeket megszavazókat, hogy mit szólnának ahhoz, ha ezt a saját zsebükből kellene fizetniük, mivel minden egyes tag ( 150.000.-Ft ) és az Elnök ( 220.000.-Ft ) is az ezt megszavazók közül került ki ! Érdekelne, nem mellékesen, hogy név szerint ki hogyan is szavazott ebben az ügyben. (is!)  Az egyik legfontosabb feladatuk véletlenül nem a közpénzzel történő felelős , takarékos gazdálkodás lenne?                                                                                                 
Hogy is van ez Tisztelt Képviselő Hölgyek, Urak ?!?!?  Mi indokolta ezt a brutális fizetésemelést?                                                              
Csak viszonyításképpen: a jövő évi max. nyugdíjemelés 4,4%, a 2010 évi bruttó átlagbér 216.100 Ft/hó. Ha jól tudom, a felügyelő bizottság nem állandóan, hanem max . havi egy alkalommal üzemel , így picit túlzottnak tartom a díjazásukat.
Persze lehet, hogy mindenki több diplomás  közgazdász professzor, vagy pénzügyi zseni a bizottságban. Akkor talán megérné esetleg, de úgy tűnik, hogy ez a veszély egyáltalán nem fenyeget?                                                                                                                          
Nem mellékesen, az új vezér fizetése is jelentősen ugrott 1.000.000.-Ft/ hó-ra, és az elődje összes plusz juttatásai, köztük a korlátlanok is megmaradtak. Mi ez az általános, nagymértékű emelési kényszer? Talán célszerűbb lett volna  előbb a bizonyítás, és azután a jutalmazás Vagy ami a teljesen korrekt megoldás: a jövedelem kifizetésének a nagy részét teljesítményhez kötni, arányosan!
Szintén elgondolkoztató a jegyző sitty - sutty, korkedvezményes nyugdíjba küldése, ami felér egy óriási jutalommal és elismeréssel, mivel ilyen esetben a tényleges nyugdíjkor eléréséig hátra lévő időszakra - a megállapított nyugdíjat egy összegben a munkáltatónak, azaz az Önkormányzatnak kell KÖZPÉNZBŐL kifizetnie, az egyéb járandóságok mellett !!!
Vajon mennyi is lehet ez az összeg? Talán 10, vagy 20, esetleg 30 millió ( ! ) forint, vagy még ennél is több?
Tudva lévő, hogy a jegyző az, aki a törvényesség legfőbb őre az Önkormányzatnál. Na már most, ha Ő volt 17 éven keresztül az, akkor - mivel így mehet el - bizonyára semmiféle törvénytelenség nem volt ez idő alatt.
A számtalan ilyen esetekről szóló híradások, bírósági ítéletek, alaposnak tűnő gyanúk ezek szerint mind egy szálig kacsának bizonyultak, legalább is a Testület szemében. Vagy nem így van ?!? 
Mi lehet ennek a felháborító és felettébb érthetetlen intézkedésnek a hátterében, kedves Pomócsi bácsi ?!?
Hol marad az egyik fő választási ígéretnek számító teljes elszámoltatás?!      Hol van biztosítva a civil kontroll, amikor még a külső bizottsági tagok is pártkatonák, és nem civil, hozzáértő szakemberek!
Valamin sürgősen változtatni kellene, mert ez egyelőre még egyáltalán nem az igazi!
Csak hab a tortán, hogy Kőbánya Önkormányzatában az MSZP részéről delegált képviselők, de még a külső bizottsági tagok között sem találni egyetlen egy kőbányai lakost sem ! Bizonyára így, saját magukon is átérezve, megtapasztalva a problémákat tudnak elkötelezetten szavazni Kőbánya ügyeiben. Ez már több, mint nevetséges.  Az viszont tény, hogy az állandó hozzászólásaikkal, amelyeknek néha köze sincs a témához, módszeresen tördelik a testület munkáját, direkt húzzák az időt, feltételezhetően jól kifundált ellentaktika szerint.
Örvendetes, viszont hogy Tokody Marcell képviselő úr gyakorlatát - miszerint havonta írásban beszámol a Kőbánya Infón az elvégzett munkájáról - egyre többen kezdik követni, így kialakulhat egy közvetlenebb kapcsolat a választópolgárok és az őket képviselők között. Ez a kapcsolat abban is segítségére lehet egyes új képviselőknek - akik abban a téves eszmében vannak, hogy a választók csak a szavazófülkében tudnak dönteni, a többi kérdésben bugyuták, így kizárólag a képviselő a felkent személy a helyettük a döntésre -, hogy bizony a nagyobb horderejű kérdéseknél igen is meg kell tudakolni a választók véleményét!   Persze akinek nem inge….
Szintén kiváló, és ha hihetünk a híradásoknak, már bevezetés előtt álló, ragyogó ötlet mind a testületi ülések élő, egyenes webkamerás közvetítése, mind a bizottsági ülések képi és hangi dokumentálása, és mindkettő állandóan hozzáférhetővé tétele az Önkormányzat honlapján. Ez igen. Továbbra is ezen az úton kell haladni!
Áttekintve az elmúlt két ciklust, a sajnálatos történések, gazdasági visszaélések, a jelentős vagyonvesztés, kétes és csalárd szerződések, mutyik tömkelege, mind – mind  azt követelik, hogy teljes átvilágítás és elszámoltatás szükséges az Önkormányzatnál és cégeinél, valamint az előző Testületek képviselőinek és bizottsági tagjainak a személyes felelősségével, és esetleges felelősségre vonásával kapcsolatosan is.
Semmiféle felmentés ez alól nem lehet, mert véleményem szerint a meghirdetett Új Kőbányát csak tiszta alapokra lehet hosszú távra felépíteni, ellenkező esetben csak egy bóvli, toldozott – foldozott  tákolmány marad! Ezt viszont egy igaz kőbányai vagy kőbányai érzelmű sem akarhatja!
Ez a fő oka, mozgató rugója az írásaimnak.
Kizárólag Kőbánya és a kőbányaiak érdekében emelek, emeltem szót az általam érdemesnek, fontosnak tartott ügyekben, soha sem befolyásolt, hogy ez kiknek vagy melyik tábornak tetszik, avagy sem !!!
Segítsük képviselőink munkáját javaslatokkal. Kritizáljuk tevékenységüket, ha éppen az szükséges, mert mindkettő előre viszi közös ügyeinket.
Továbbra is figyelek és lecsapok ha úgy ítélem meg, hogy szükséges!
 
Kívánok minden kedves olvasómnak, kőbányai lakótársamnak:                      
Nagyon Boldog, ÚJ ÉV TIZEDET !!!
 
Üdvözlettel:
a  KŐBÁNYÁSZ

A bejegyzés trackback címe:

https://kobanyaiak.blog.hu/api/trackback/id/tr212554031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóth Balázs LMP 2011.01.04. 23:20:33

Ho-hó!

Örülök, hogy én köszönthetem először az új évtizedben itt a blogon!

Nagyon fontos témákról írt ismételten. A Vagyonkezelő felügyelőbizottságának bérezéséről írtakhoz azért nem szeretnék részletesebben szólni, mert én magam is tagja vagyok.
Megválasztásom körülményei a következők voltak: a választások után a Fidesszel folytatott tárgyalások során nyilvánvalóvá vált, hogy mindegyik párt fog kapni egy helyet az FB-ben, így az LMP is. 1 napunk volt megnevezni az emberünket, mert nagyon feszes volt a tempó akkortájt. SOS összehívtam a kerületi LMP-seket a KőCaféba és ezen a megbeszélésen úgy döntöttünk, hogy azért legyek én az FB tagja, hogy a Vagyonkezelő kusza ügyeivel már idejekorán itt megismerkedhessek, mielőtt azok bejönnek a Pénzügyi Bizottság elé.
Az eltelt 3 hónap arra volt elég, hogy hozzálássunk a vagyonkezelő állapotának rendbetételéhez a vezetőváltás után. Az ügyek mostanában kezdenek bekerülni a PB elé, szóval még itt is el kell telleni némi időnek, mire ebből szemmel látható dolgok lesznek.
(Annyira rosszul érzem magam, hogy ilyen általánosságban kell beszélnem, de képviselői esküm köt, hogy a "rám bízott titkot megőrzöm" és ha ezekről beszélnék, akkor szabályellenesen járnék el.
Mindazonáltal kezdeményezni fogom, hogy az FB félévente mutassa be elvégzett munkáját Kőbánya lakosságának.

A jegyző úr menesztésével kapcsolatos pénzügyi "találgatások" esetében biztosíthatom, hogy az összeg az Ön által említett legkisebb összeget sem éri el.
Sajnos erre is csak becsületszavam adhatom...

Üdvözlettel:

Tóth Balázs

Kőbányász 2011.01.05. 06:41:36

@Tóth Balázs LMP:

Tisztelt Tóth Balázs, Képviselő Úr !

Részemről a megtiszteltetés, hogy immár, mondhatni rendszeresen, olvassa a blogjaimat, amellyel az egyik szándékom pontosan az volt, hogy a döntéshozók ezáltal is megismerjék az u.n. "köz" hangulatot. ( már amit szerény képességeimmel közvetíteni tudok )

A vagyonkezelő Felügyelő Bizottságával kapcsolatosan, egyáltalán nem Önre gondoltam, sőt.
Ami a szememet csípi és ezzel nem vagyok egyedül, az az 50%-os tiszteletdíj emelés kontra infláció, nyugdíjemelés, minimálbér és az ottani tevékenység "ár-érték" aránya!
Itt, gondolom nem sértő a Testület tagjainak felhívása, az önmérséklésre.

Valóban, Önnek esküt kellett tennie a titkok megőrzésére, és ezt be is kell hogy tartsa, azonban én ott látom a problémát, hogy ki, vagy kik és hogyan döntik el, mi is kerüljön ebbe a -top secret- kalapba!?!
Látva az elmúlt ciklusokat, előszeretettel használták ezt a sundám-bundámok és a mutyik elfedésére is.
Ebben kellene sürgős változás, mivel szerintem mindennek ami közpénzt érint, azzal kapcsolatos, a nyilvánosság és a civil kontroll előtt kellene zajlaniuk.

A jegyző esetében, ismerve hosszú, "áldásos" tevékenységét, ilyen megoldásra, vagy más megoldásra csak a teljes, alapos, mindenre kiterjedő, komoly civil kontroll melletti vizsgálat eredményének ismeretében szabadott volna dönteniük.
Gyanítom, hogy homlok egyenest más, de "fair" döntés született volna. Szerintem addig, erre, még 1.-Ft közpénz is sok !
Már tudom, hogy az általam említett legkisebb összeget, valóban nem éri el (10 Millió Ft)de ahhoz közeli és több Millió Forit
nagyságrendű, ami szerintem jogosan felháborít, igen sokunkat.
Az általános közvélekedés a munkájáról Kőbánya szerte az volt, hogy "amíg ez a jegyző van Kőbányán, addig itt nem lesz rend" Ezek a közvélekedések, mint a közmondások, valami alapján keletkeznek és ha fenn is maradnak, az már elgondolkoztató.
Tudja, nem zörög a haraszt...

A vagyonkezelő esete: dettó.

Végezetül, de nem utolsó sorban, én is figyelem az Ön munkáját és el kell mondanom, hogy igen kellemesen csalódtam !
Rendkívül szimpatikusan, felelősség teljesen és példa értékűen végezte eddig a képviselői tevékenységét!

Csak így tovább!

Jövőbeni munkájához kívánok Erőt, Egészséget és az eddigi hozzá állásának a töretlen folytatását!

Üdvözlettel:

a Kőbányász

mismichael42 2011.01.20. 14:10:56

Tisztelt Kőbányász! Jóérzéssel veszem tudomásul, hogy ismét jelen van a honlapon. A múlt évben volt szerencsém - blogjával összefüggésben pozitív, elismerő véleményemet kifejeznem: elöljáróban tartalmát, továbbá a kulturált formáját illetően. Akkor olvasott írásai, a hozzászólóknak eszközölt reagálásai egy kulturált vitapartnert tükröztek, és biztos vagyok afelől, hogy ez a jövőben is így lesz! Baloldali vagyok, utálom a korrupciót, ezeket nem eszmei ellenfélként, hanem ELLENSÉG - ként kezelem. Sok sikert, és egyben Boldog Újévet kívánok: mismichael42

Kőbányász 2011.01.20. 19:24:13

@mismichael42:
Tisztelt Mismischael 42 !

Nagyon köszönöm megtisztelő sorait és azt, hogy továbbra is figyelemmel kíséri próbálkozásaimat, Kőbánya jobbítása érdekében.

Maximálisan egy platformon vagyunk ami a korrupciót, és a korrupció résztvevőit illeti.
Ebben nincs se jobb, se bal oldal, csak korrupt vagy becsületes egyén.
Szerintem ez csak így a helyénvaló.

Továbbra is állandóan rajta tartom a szemem a kőbányai történéseken!
Ha olyat tapasztalok, ami ide kívánkozik, a megszokott stílusomban papírra vetem, és nyomban közzé is teszem, azokat.

Önnek is kívánok Boldog Új Évtizedet, erőt, egészséget és boldogságot.

Üdvözlettel:

a Kőbányász

mismichael42 2011.01.28. 11:34:36

@Kőbányász: Tisztelt Kőbányász! Elöljáróban elnézést kérek a késői reagálásomért, válaszának megköszönéséért! Sok minden történt a közéletben az elmúlt hónapok alatt, őszeségében pozitív előjellel. Kívánok további jó munkát - részemről biztosíthatom a realitásokon alapuló támogatásomat - még ha ez csak a verbálís (bocsi? csak az írásbeli) formában is valósulhat meg! Üdvözlettel: mismichael 42!
süti beállítások módosítása